W latach 70. wino australijskie nie miało dobrej renomy wśród miłośników czerwonego trunku. Napój alkoholowy z Antypodów pojawił się jako obiekt żartów w jednym ze skeczów Monty Pythona. Pomysł, aby australijski przemysł winny stał się zagrożeniem dla plantacji w Burgundii czy Toskanii wydawał się niemożliwy do osiągnięcia. GrupaW latach 70. wino australijskie nie miało dobrej renomy wśród miłośników czerwonego trunku. Napój alkoholowy z Antypodów pojawił się jako obiekt żartów w jednym ze skeczów Monty Pythona. Pomysł, aby australijski przemysł winny stał się zagrożeniem dla plantacji w Burgundii czy Toskanii wydawał się niemożliwy do osiągnięcia. Grupa przedsiębiorczych właścicieli winnic z Australii podjęła wyzwanie trafienia ze swoimi trunkami na międzynarodowy rynek alkoholi. W ciągu czterech dekad Australia stała się jednym z największych importerów wina. Twórcy dokumentu na przykładzie barwnych anegdot ukazują drogę, jaką australijskie wino pokonało od bycia żartem w skeczu Monty Pythona do globalnego sukcesu.